Met deze kop opende diverse (landelijke) media enkele weken geleden een artikel. Het ging om de reacties van VLOK Erkende bedrijven over de mogelijke gevolgen van door gemeenten per 1 januari 2025 in te stellen zero-emissiezones.

80% van de respondenten gaf aan vanwege diverse redenen de zero emissiezones te gaan mijden vanaf ingangsdatum 2025. Zie ook het bericht hierover van 1 maart 2024.

Inmiddels heeft de VLOK een zeer prettig en informatief gesprek gevoerd met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Gelukkig: de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend! Het Ministerie heeft in overleg met de gemeentes gewerkt aan een eenduidig beleid op het gebied van de zero-emissiezones. Of te wel mag je Amsterdam in met je bus dan geldt dat ook voor bijvoorbeeld Alphen a/d Rijn.

Misverstanden

Tijdens het gesprek met het Ministerie bleek dat er veel misverstanden bestaan over wat er staat te komen. Met behulp van het Ministerie zullen wij uitgebreid informatie delen over de mogelijkheden die er zijn voor zelfstandig kleinschalig werkende vakmensen – variërend van allround klussenen kleinbouwbedrijven tot gespecialiseerde vakmensen op het gebied van parketleggen, interieurbouw en woningisolatie – om ook na 2024 de consumenten binnen de zero-emissiezones te blijven helpen.

Oplossingen

In de overgangsfase kun je als ondernemer op verschillende manieren hulp krijgen.

In de eerste plaats kun je – individueel – ontheffing krijgen. Enkele voorbeelden:

  • Binnenkort met pensioen? Dan kun je een ontheffing aanvragen onder de hardheidsclausule.
  • Is overstappen financieel niet haalbaar of zijn er (nog) geen geschikte elektrische bussen leverbaar? Dan kom je de komende jaren in aanmerking voor een ontheffing.

In de tweede plaats zijn er een aantal financiële maatregelen die jou als ondernemer kunnen helpen om de overstap naar elektrisch te maken. Overweeg je de overstap naar elektrisch?

Kom dan nu in actie!

Zo wordt van 23 april 2024 om 07:00 uur een nieuwe subsidieronde geopend, de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Let op: deze subsidiepot is beperkt en wordt dit jaar voor het laatst verstrekt!

Ook voor het laatst kun je profiteren van fiscale voordelen via de Milieu-investeringsaftrek MIA/Vamil.

Dus alle reden om als je je jaarstukken 2023 toch al met je boekhouder doorneemt om te kijken of een investering nu loont.

Delen: