De richtlijn ISSO 77, Installaties voor levensloopgeschikte woningen, moet de samenwerking tussen opdrachtgevers en -nemers in de zorg-gerelateerde woningbouw verbeteren. In de richtlijn, volgend jaar beschikbaar, wordt een overzicht gegeven van mogelijke installaties die woningen kunnen voorbereiden op het ‘langer zelfstandig thuis wonen’.

Modelwoningen

De richtlijn werd door Claudia Reiner, vice-voorzitter Uneto-VNI, uitgereikt aan Marnix Norder, voorman van het ‘aanjaagteam’ dat gemeenten en regio’s helft om samenwerking te zoeken of deze te verbeteren. De uitreiking vond plaats bij Technologie Thuis Nu!, een initiatief van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) met vier modelwoningen die laten zien welke bewezen technische mogelijkheden er zijn om te voldoen aan de behoeften van mensen die extra zorg nodig hebben.

Knelpunten

Het langer zelfstandig thuis wonen, is een belangrijke trend, en kans voor de installatiebranche. Uit de praktijk blijkt dat het levensloopbestendig maken van een woning vaak een moeizaam proces is. Technisch kan alles, maar eindgebruikers én installateurs krijgen bij de plannen en realisatie van dergelijke projecten te maken met (lokale) overheden en zorgverleners. Deze samenwerkingsvormen verlopen lang niet overal optimaal.

Vertalen

Om tot een levensloopgeschikte woning te komen, moeten vroegtijdig keuzes gemaakt en vertaald worden naar passende technische installaties. Bij het tot stand komen van het ISSO 77 richtlijn zijn experts vanuit onder meer zorginstellingen, woningcorporaties, gemeentes en natuurlijk de bouw en de installatietechniek betrokken. Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuwe standaard voor het levensloopgeschikt maken van woningen.

ISSO heeft de richtlijn opgesteld in opdracht van Uneto-VNI, KIEN en OTIB, gebruik makend van onder meer kennis uit eerdere projecten zoals WelThuis. Verschillende woningbouwverenigingen gaan op korte termijn aan de slag met ISSO 77. De ISSO richtlijn is begin volgend jaar beschikbaar.

Bron: Installatie.nl (13 november 2015)

Delen: