uit: Stentor 21-04-21 door Mark Broersma

‘Er is al een wachtlijst voor volgend jaar’

Wil jij op korte termijn een klusbedrijf inhuren om je badkamer of thuiswerkplek onder handen te nemen? Kleine kans dat dat lukt. Bedrijven zitten deze periode ramvol, ook in Oost-Nederland. Ze hebben zelfs voor de komende maanden nauwelijks plekjes over. ,,Veel aannemers zijn tot het einde van het jaar volgeboekt.”

Bij het klusbedrijf van Gerrit Weenk uit Vierakker in de Achterhoek werkt nu een man of acht aan het uitbouwen van serres, het plaatsen van dakkapellen en het verbouwen van badkamers. ,,Maar als ik wil kan ik wel twintig man aan het werk krijgen”, zegt Weenk. ,,We zitten het hele jaar vol, elke keer komt er wat binnenwaaien. Ik kijk in de planning nog wat ik er tussen kan plakken, maar we hebben werk zat. Ik ga nu wel bewust op de rem trappen, ook bij vreemde klanten. Want het blijft maar bellen, bellen, bellen. Het is big booming.”

Wachtlijst

Mensen die bellen voor een klus op korte termijn moeten in veel gevallen verder zoeken. ,,Ik zit zelf al tot eind augustus vol’’, werpt Erik van Enk van Klusbedrijf Van Enk uit Zwolle een blik in zijn agenda. ,,En er zijn jongens die nog langer vol zitten.” Freddie Kloppenburg van verbouwbedrijf Kireva uit Emmeloord is één van hen. Hij zegt al voor het hele jaar volgepland te zijn. ,,En er is al een wachtlijst voor volgend jaar. We hebben niks te klagen.”

Maar niet overal zetten ze de kalenders alvast vol, zegt Alex Timmerman van het gelijknamige klusbedrijf uit Putten. ,,Bij mij is het niet volgepland, maar dat wil ik zelf ook niet. Ik zit ook in de zonwering, waardoor je sowieso in deze tijd van het jaar al helemaal vol gaat lopen. Dan moet je niet grote projecten hebben staan, waardoor je er geen zonwering meer naast kunt doen.”

Maar ook Timmerman onderschrijft het beeld van de enorme drukte in zijn branche. ,,Ik vermaak me goed. Normaal was het in bijvoorbeeld december en januari altijd stiller, maar dat ging ook aan één stuk door. Ik ken ook bouwbedrijven waar ze nu al tot december vol zitten. Als daar een klant vraagt of ze in juni nog kunnen, is het antwoord: dit jaar, volgend jaar of het jaar daarop?”

Groei

Het aantal bouwbedrijven groeit, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is zowel het landelijke beeld als het beeld in Oost-Nederland. Op 1 april stonden er landelijk 222.856 bouwbedrijven bij de KvK ingeschreven, in Oost-Nederland waren dat er 17.807. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis in Nederland in de beginfase zat, waren dit landelijk 205.299 ingeschreven bedrijven. In Oost-Nederland waren dit er toen 16.758.

Voor hen zijn het nu gouden tijden. ,,Niet alleen de aanbouw van woonkamer en keuken, maar ook dakkapellen, keukens en badkamers zijn erg in trek’’, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,De vraag naar aannemers en klussers is veel groter dan het aanbod. Veel aannemers zijn tot het einde van het jaar volgeboekt en kunnen zich permitteren om minder interessante (kleine) klussen te laten lopen.”

Beunhazen

Als consument wil je bij een verbouwing niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Je wilt in zee gaan met een betrouwbaar klusbedrijf en niet met een beunhaas. ,,De kans is groot dat er nu ook bedrijven inspringen onder de noemer: ik heb twee handige handen, laat ik mijzelf maar profileren als klusbedrijf. Met alle risico’s van dien’’, zegt directeur Dennis Kosten van VLOK, de branchevereniging voor vakmensen.

Tips

VLOK-directeur Kosten somt een aantal tips op om een vakman of vakvrouw te vinden en de beunhaas buiten de deur te houden en om tijdens de klus niet verrast te worden:

• Vraag naar referenties en check online wat je over het bedrijf kunt vinden

• Geef het klusbedrijf vooraf duidelijk aan wat je precies wilt. De afspraken en kosten worden daarmee van tevoren duidelijk

• Vraag om een duidelijke omschrijving van je offerte. Leg dingen goed vast. Jij moet precies weten wat je gaat krijgen. Vraag ook om een heldere prijsopgave

• Vraag het klusbedrijf welke algemene voorwaarden zij hanteren en lees deze ook van tevoren door

• Vraag het klusbedrijf hoe het zit met de garantie

• Spreek duidelijk af wanneer de klus klaar moet zijn en wat de gevolgen zijn als dat niet zo is

• Gaat er tijdens de klus iets niet goed of klopt er iets niet? Bespreek het meteen met het klusbedrijf. Dat zou er dan wat aan kunnen doen

• Kies in het meest veilige geval voor een klusbedrijf dat is aangesloten bij een branchevereniging. In het geval van een conflict met het bedrijf blijf je dan als consument niet met de financiële ellende zitten

Delen: