Zzp’ers kiezen nog maar mondjesmaat voor de verschillende pensioenregelingen die aan het begin van dit jaar voor hen gelanceerd zijn. Dat blijkt uit navraag van NU.nl bij verschillende aanbieders van zap-pensioenregelingen. Het pensioenfonds voor zzp’ers van APG-Loyalis, dat begin 2015 van start is gegaan, heeft inmiddels 871 deelnemers. Daarmee blijft het ver achter bij de verwachtingen.

“We hadden een veelvoud van het huidige aantal deelnemers verwacht”, aldus een persvoorlichter van APG. “Dit komt door de lage bereidheid om te sparen voor het pensioen onder zzp’ers. We zullen ons de komende periode nog meer gaan inspannen om zzp’ers te overtuigen van het belang van een goed pensioen.” Zzp Pensioen, zoals het fonds heet, is opgezet in samenwerking met de vier zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, PZO en FNV Zelfstandigen. Ondanks de tegenvallende instroom denkt APG dat zzp’ers wel degelijk op een pensioenregeling zitten te wachten. “Maar wij snappen dat het voor zzp’ers door wisselende inkomstenstromen lastig is zich vast te leggen.”

 

Complexe materie weerhoudt mensen ervan actie te ondernemen

Brightpensioen, dat zich onder meer richt op op zzp’ers, freelancers en DGA’s, wil tussentijds geen cijfers overleggen, maar laat wel weten dat het aantal deelnemers niet volgens verwachting is. Volgens commercieel directeur Sjaak Zonneveld van de pensioeninstelling vinden zzp’ers pensioen “wel belangrijk, maar niet urgent” en is het cruciaal dat “juist die groep mensen op een toegankelijke manier pensioenbewust gemaakt wordt”. Een initiatief als de Pensioen3daagse dat deze week plaatsvond, laat wat Zonneveld betreft kansen liggen. “Het hele, miljoenen belastinggeld kostende, feestje richt zich opnieuw alleen maar op werknemers. Men blijkt geen enkel kanaal te hebben om zzp’ers te bereiken.”

Verzekeraar Brand New Day, begonnen in februari 2015, laat weten elke maand zo’n honderd nieuwe zzp’ers voor hun pensioenrekening te verwelkomen. De organisatie stelt daar tevreden mee te zijn. “Het is onze ervaring dat veel zzp’ers een laag salaris verdienen, te laag om geld opzij te zetten voor een volwaardig pensioen. De werkelijke zzp-doelgroep die genoeg verdient, is dus een stuk kleiner dan het totaal aantal geschatte zzp’ers in Nederland.”

Nederland telt momenteel ruim 800.000 zzp’ers, volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die groep groeit met ongeveer 5 procent per jaar. Brand New Day bood al een reguliere pensioenrekening aan, die ook door zzp’ers gebruikt kan worden. In totaal telt de organisatie daardoor nu 9.500 zzp’ers met een pensioenrekening.

Verplicht

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte er begin dit jaar voor om het sparen voor pensioen verplicht te stellen voor zzp’ers. Volgens de financiële waakhond is het niet uit te leggen dat sommige werkenden wel verplicht pensioen moeten opbouwen, terwijl anderen dat niet hoeven.

Eerder deze week maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat zelfstandigen met een gemiddeld pensioen dit niet hoeven op te eten als zij in de bijstand terechtkomen.”Ook zzp’ers verdienen een goede oude dag. Met dit wetsvoorstel regel ik dat zij geld opzij kunnen zetten. En dat zij later niet worden geconfronteerd met een grote inkomensterugval”, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma. De nieuwe wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2016. Zzp’ers hoeven pensioen niet aan te spreken als ze zonder werk zitten

 

Zie ook: Pensioen onaangetast voor zzp’er in bijstand  http://www.nu.nl/ondernemen/4157873/pensioen-onaangetast-zzper-in-bijstand.html

 

Bron: NU.nl (7 november 2015)

Delen: