Set drie voorbladen 2016 mid

Van VAR naar DBA

Voor dit op het eerste gezicht weinig spannende onderwerp kwamen bijna dertig bedrijven op maandag 25 april 2016 naar het Campanile Hotel in Amersfoort. Op de agenda stond de uitleg over de nieuwe wetgeving Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die per 1 mei 2016 ingaat ter vervanging van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR). Het bleek voor velen een nuttige sessie.

Na een korte inleiding over de verschillende soorten klanten en de verschillende wetten waarmee je als ondernemer te maken hebt, richtte Kees Huisman, algemeen secretaris van de VLOK, zich op de nieuwe regels.

In de eerste plaats is de opdrachtgever voortaan mede verantwoordelijk voor de beantwoording van de vraag of er sprake is van een inhoudingsplicht voor loonheffing. In de tweede plaats kan de belastingdienst altijd met terugwerkende kracht corrigeren (met een naheffing, boete, rente, e.d.)!

Daarom is het van belang dat de zakelijke opdrachtgever en het klussenbedrijf als opdrachtnemer hun overeenkomst goed schriftelijk vastleggen. Daarbij heeft de VLOK voor partijen een nuttig hulpmiddel ontwikkeld in de vorm van nieuwe algemene voorwaarden.

Uit reacties van de aanwezigen bleek dat die nieuwe voorwaarden ook van pas komen wanneer je regelmatig samenwerkt met collega’s of andere zelfstandigen zonder personeel (schilders, dakdekkers, installateurs, e.d.).

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zijn inmiddels akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden, die in drie versies beschikbaar zijn, te weten de VLOK-Uitvoeringsvoorwaarden 2016 voor de klussenbedrijven en aparte versies voor de Vakgroepen Parket en Interieurbouw.

Deze algemene voorwaarden komen voor de leden beschikbaar als pdf in de eigen huisstijl van de VLOK en de Vakgroepen. Klanten kunnen deze downloaden van de site. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar als officieel document via de site www.ser.nl (kijk onder consumentenvoorwaarden).

 

Delen: