Bij het plaatsen van slimme meters in Nederlandse huizen worden monteurs regelmatig geconfronteerd met gevaarlijke situaties in de meterkast.

Ze constateren in meterkasten steeds meer technische bedrading en apparatuur, zoals alarmsystemen en routers. Ook stuiten ze op voorraden verfblikken en andere brandbare stoffen.

”In sommige gevallen zijn de monteurs best geschrokken”, zegt een woordvoerder van Netbeheer Nederland. ”In dergelijke gevallen hoeft er maar één keer kortsluiting te zijn en een vonkje kan dan veel ellende veroorzaken.” Uit eerder onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie bleek al dat relatief veel ongevallen met elektriciteit ontstonden in de meterkast. Ook toen waarschuwden netbeheerders voor de risico’s in een meterkast.

Vervanging

Dat doen ze opnieuw nu de huidige meters massaal worden vervangen door slimme meters. Inmiddels zijn er bijna 2 miljoen vervangen. Uiteindelijk moeten in 8 miljoen huizen nieuwe meters worden geplaatst. Door die bezoeken werd opnieuw duidelijk dat in veel meterkasten nog steeds sprake is van gevaarlijke situaties.

”De netbeheerders zijn niet verantwoordelijk voor wat er in meterkasten wordt gestopt, maar wij voelen wel onze verantwoordelijkheid om mensen erop te wijzen”, aldus de woordvoerder van Netbeheer Nederland.

Bron :     ANP   20 januari 2016

Delen: