Ouderen die hun huis willen verbouwen om er langer in te kunnen blijven wonen, kunnen binnenkort bij sommige gemeenten een ‘blijverslening’ aanvragen. Ze kunnen maximaal 50.000 euro lenen voor bijvoorbeeld de bouw van een inloopdouche of om een slaapkamer te bouwen op de begane grond.

De blijverslening is ontwikkeld door de instantie die ook achter de starterslening zit: het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Nu is het financieren van een verbouwing soms lastig. Het fonds hoopt dat er door de leningen straks meer ouderen zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen en dat er minder mensen naar verzorgingshuizen hoeven.

De lening is er in twee vormen. Aanvragers jonger dan 76 jaar kunnen een consumptief krediet krijgen tot 10.000 euro. Geïnteresseerden kunnen ook een lening krijgen met hun huis als onderpand. Dan is het maximum dat geleend kan worden 50.000 euro en geldt er geen maximumleeftijd.

Op de site van het stimuleringsfonds staan de voorwaarden in detail. “Ouderen die denken dat ze morgen een lening kunnen aanvragen moet ik teleurstellen”, zegt Jan Willem van Beek van het stimuleringsfonds. “Eerst zal de gemeenteraad van hun gemeente moeten besluiten hiervoor een fonds bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting te openen.”

Volgens Van Beek is er veel interesse. Hij verwacht dat er binnen een jaar zestig tot honderd gemeenten meedoen met de blijverslening. Hij denkt dat de blijversleningen op termijn populairder worden dan de startersleningen.

Bron: NOS, via Liever Thuis (10 november 2015)  

Delen: