vlokagenda2014-v2.266x220x1

Vanaf vandaag tot oktober controleert de Inspectie SZW op bouwplaatsen in heel Nederland. Dit maal ligt de nadruk op het in bezit hebben en gebruiken van de verplichte persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s). Bij de vorige gerichte actie werden opvallend veel werknemers beboet.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gezichtsmaskers, helmen, valbeveiliging, veiligheidsschoenen en handschoenen, dienen door de werkgever in voldoende mate te worden ter beschikking gesteld. Dit overigens indien de werkomstandigheden niet veiliger geregeld kunnen worden. Hierop controleert de inspectie.

Ook moet de werkgever bewijsbaar afdoende voorlichting hebben gegeven. De werknemer moet ze vervolgens ook daadwerkelijk opzetten, omgorden of aantrekken. En ook daar controleert de inspectie op. Als de werkgever niets verweten kan worden en de werknemer wél, valt de schuld en daarmee de boete voor de overtreding op de werknemer.

De inspectie controleerde in 2012 ook specifiek op pbm’s. in 47 procent van de gevallen bleek er iets mis te zijn, in de helft van de gevallen was het de werknemer die in de ogen van de inspectie fout zat.

Uit :    SchildersVak.nl    11 mei 2016

Delen: