Het ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met slecht binnenklimaat zijn aantoonbaar hoger dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. “Hoe meer uren mensen in een huis met een slecht binnenklimaat, hoe vaker en langer ze ziek zijn.”

We weten allemaal dat de keuze voor milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, reinigingsproducten, bouwmateriaal en dergelijke invloed hebben op de lucht in de woning. Achterstallig onderhoud en slechte isolatie en ventilatie veroorzaken vocht en schimmel met als gevolg een slechte luchtkwaliteit. “Bewoners kunnen hierdoor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, problemen met de luchtwegen en dergelijke ervaren”, aldus de onderzoekers.

Het doktersbezoek ligt bij mensen die in een huis met achterstallig onderhoud wonen 10 tot 15 procent hoger dan bij mensen met een goed onderhouden huis. Uit het onderzoek, dat gehouden is onder Duitsers, blijkt dat vooral ouderen en vrouwen het meest door getroffen worden door een slecht binnenklimaat. Dit komt omdat die groepen mensen procentueel de meeste tijd binnenshuis verblijven. Het aantal keer dat oudere vrouwen een bezoek brengen aan de dokter, ligt volgens het onderzoek een kwart hoger dan gemiddeld.

Uit het onderzoek bleek verder 10 procent van de huizen groot achterstallig onderhoud te hebben. De vraag is echter of de relatie tussen achterstallig onderhoud en het aantal ziektemeldingen geen paradox is.

Het onderzoek is gedaan onder 55.000 Duitse huishoudens. Universiteit Maastricht toont voor het eerst onderbouwd aan wat de financiële consequenties zijn van een ongezond binnenklimaat, een dergelijk onderzoek is nog niet eerder uitgevoerd. Het onderzoek valt binnen breder onderzoeksprogramma van de Universiteit Maastricht, genaamd Healthy buildings and human performance.

Bron: RenovatieProfs     27 oktober 2016

Wie meer wil weten:

 

Delen: